






Miody cześć 04
Witam !
Miód Akacjowy- W stanie płynnym ma barwę jasno-słomkową do zielonkawej, niekiedy nawet bezbarwny przez co uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtego. Zawiera dużą ilość fruktozy i dlatego krystalizuje bardzo powoli. W zapachu słabo przypomina zapach kwiatów akacji, smak ma słodki, bardzo delikatny.
W pełni dojrzały miód akacjowy odznacza się większą niż inne miody zawartością sacharozy. Typowa jest dla niego niska zawartość związków mineralnych.
Miód akacjowy ma zastosowanie w leczeniu chorób:
- choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- zapaleń błony śluzowej
- stanów kurczowych jelit
- nadkwaśnego nieżytu żołądka
- leczeniu schorzeń nerek i układu moczowego
- nie insulinowych postaciach cukrzycy
W chorobie wrzodowej miód akacjowy przyśpiesza regenerację tkanki istniejących nadżerek i owrzodzeń. Wpływa również na perystaltykę jelit i odznacza się niską aktywnością biotyczną.
Ze względu na delikatny smak i aromat poleca się go zamiast cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych zarówno dla dzieci jak i dorosłych
W tym roku na Dolnośląskim Święcie miodu i wina w Przemkowie, miałam okazję spróbować miodu akacjowego nagrodzonego złotym medalem od jury Naprawdę smakował obłędnie i był praktycznie przeźroczysty. Dawno nie próbowałam tak pysznego miodku, szczerze powiedziawszy sama przyznałabym tej Pani nagrodę za tak pyszny miodek
Na dziś to już wszystko
Dziękuję i pozdrawiam szynszolek
PS A jak Wy zaopatrzyliście się na ta zimę ?
Jak się zaopatrzyliśmy? Szczerze powiem, że nie wiem, bo się na miodach nie znam totalnie, ale rodzice nabyli drogą kupna jakieś cuda od pana pszczelarza. I jak za miodem nie przepadam (niestety), tak doceniłam jego właściwości, kiedy mi wysiadło gardło.
Od teraz zacznę czytać Twój miodowy przewodnik od deski do deski, do choróbska tylko przeglądałam, skupiając się na innych Twoich wpisach