Skocz do zawartości

Czy wiesz, że...

podawany pyłek pszczeli zwiększa odporność?




Witamy na FORUM SZYNSZYLE


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Burak zwyczajny cukrowy

zioła-własciwości burak burak zwyczajny burak cukrowy warzywa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_Mausi_*

Gość_Mausi_*
  • Gość

Napisano 28 kwiecień 2015 - 14:50

Burak zwyczajny, cukrowy (Beta vulgaris):


Stosowana część rośliny: burak, sok z buraka zwyczajnego

Skład: miał pewne znaczenie lecznicze dzięki zawartości betainy (trimetyloglicyny). Betaina jest jednym z hepatotropowych i lipotropowych aminokwasów, odgrywających ważną rolę jako donor grup metylowych w reakcjach metylacji w wątrobie.
Działanie: Betaina zalicza się do czynników, które w eksperymentach na zwierzętach wykazują się dużą skutecznością w zwalczaniu stłuszczenia wątroby i zalecana jest jako środek chroniący wątrobę, wspomagający terapię hepatopatii i tłuszczowego zwyrodnienia wątroby.
Zastosowanie i zalecenia: toksyczne hepatopatie metaboliczne, zwłaszcza stłuszczenie wątroby i tłuszczowe zwyrodnienie wątroby.

Działania niepożądane: działania niepożądane betainy w dawce do 6 g. dziennie nie są znane.


UWAGA!!!:
Polecany jako rzekomy cytostatyk sok z buraka ćwikłowego (buraka czerwonego) zawiera w dużym stężeniu azotany, co przy częstym spożywaniu może doprowadzić do problemów zdrowotnych.
Instytut Farmakologii i Toksykologii Weterynaryjnej w Zürich podaje grupę roślin Beta Vulgaris jako toksyczną!:

Trująca część rośliny: cała roślina, kwas szczawiowy głównie w liściach.

Stopień toksykologiczny: trująca – oznaki zatrucia po spożyciu większych ilości roślin (giftig - Vergiftungssymptome nach Aufnahmegrosser Pflanzenmengen)

Główne substancje czynne: kwas szczawiowy, szczawiany, ewentualnie dużo azotanów w liściach. Duża zawartość cukru w buraku (16% w buraku cukrowym, 10% w buraku pastewnym)

Mechanizm działania: kwas szczawianowy wiąże wapń, co powoduje hipokalcemię i uszkodzenie nerek przy wydalaniu wydzielanych kryształów. Azotan jest przekształcany w nitryt i prowadzi do tworzenia się mathemoglobiny.

Dawka toksyczna: 3 kg buraków pastewnych na 50 kg wagi ciała przeżuwacza

Symptomy kliniczne:

Bydło: 
Korzeń: anoreksja, brak przeżuwania, sina i obrzęknięta śluzówka pochwy, nieżyt żołądka, krwawa biegunka, przypadki śmiertelne możliwe z ciągu kilku godzin.
Liście: krwawa biegunka, paraliż, nieżyt żołądka, uszkodzenie wątroby i nerek

Świnie: 
Korzeń: ślinotok, wymioty, nadpobudliwość, konwulsje, śpiączka, możliwa szybka śmierć (nawet bez wcześniejszych symptomów i pośmiertnych wyników badań.
Liście: ataksja, paraliż, duszności, uszkodzenie wątroby i nerek.

Dojne krowy: 
Burak: ostre: hipertermia (przegrzanie), krwawa biegunka, mocz zabarwiony na czerwono z albuminą i hemoglobiną, ataksja, krwawienia układu pokarmowego; chroniczne: krwawe biegunki, stan pożółtaczkowy, obrzęki, chudnięcie, uszkodzenie wątroby.

Intoksykacja burakami (zatrucie): przede wszystkim przy jednostronnym skarmianiu krów.
Przy wysokiej zawartości azotanów: złe natlenienie i rdzawy kolor krwi.
Przy wysokiej zawartości cukru: wskutek wytwarzania kwasu mlekowego przekwaszenie żwaczy (bydło i owce) przez to wstrzymanie przeżuwania i dochodzi do krwawej biegunki, tachykardii i zaburzenia oddychania.
Bibliografia: http://forum-szynszy...ch-właściwości/


  • 0





Zobacz podobne tematy z jednym lub większą ilością słów kluczowych: zioła-własciwości, burak, burak zwyczajny, burak cukrowy, warzywa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych