Skocz do zawartości

Czy wiesz, że...

szynszyle są aktywnie głównie wieczorem i w nocy?




Witamy na FORUM SZYNSZYLE


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Chleb świętojański, szarańczyn strąkowy

zioła-właściwości chlebek świętojański szarańczyn strąkowy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_Mausi_*

Gość_Mausi_*
  • Gość

Napisano 28 kwiecień 2015 - 14:54

Chleb świętojański, szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua):


Stosowana część rośliny: wyłuskane ze strąków nasiona szarańczynu strąkowego tzw. carob (po usunięciu łupiny nasiennej mogą być zmielone i powstanie tzw. mączka chleba świętojańskiego).

Skład: Strąki, zwane popularnie chlebem świętojańskim, zawierają dużo cukru inwertowanego (13%), sacharozy (20%), 3% śluzów, 3% pektyn i garbniki typu katechinowego. Mączka w 40-60% składa się ona z galaktomannanu (karob), ponadto występują: pektyna, ok. 10% protein, sacharoza i substancje mineralne.

Działanie: mączka chleba świętojańskiego jest dietetycznym środkiem wytwarzającym ochronne śluzy oraz substancją zagęszczającą. Szarańczyn posiada działanie regulujące pracę układu pokarmowego i powstrzymuje biegunkę.

Zastosowanie i zalecenia: Mączkę stosuje się jako lek przeciwbiegunkowy oraz przy ulewaniu u niemowląt. Wskazania to: nawykowe wymioty u niemowląt, wymioty acetonemiczne, kaszel z odruchem wymiotnym. Nestargel (zagęstnik uzyskiwany z nasion) używany jest także jako dodatek do pieczenia bezglutenowego chleba skrobiowego dla osób z celiakią, kobiet w ciąży skarżących się na wymioty oraz dla osób z nadwagą, a także jako roślinny zagęszczacz, stosowany w przemyśle spożywczym do wytwarzania produktów o konsystencji kremowej (sosy, kremy, desery, „dressingi”). Galaktomannan (jako dietetyczna mączka odpowiadająca skrobi, ale niezawierająca glukozy) stosowany jest w diecie dla diabetyków. Ze świeżych owoców wyciska się sok (tak zwany kaftan), używany jako syrop do konserw owocowych i do wyrobu napojów alkoholowych.

Działania niepożądane: nie występują przy użyciu zgodnym z zaleceniem. Należy zwracać uwagę na podawanie wystarczającej ilości płynów.

Bibliografia: http://forum-szynszy...ch-właściwości/


  • 0





Zobacz podobne tematy z jednym lub większą ilością słów kluczowych: zioła-właściwości, chlebek świętojański, szarańczyn strąkowy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych