Czy wiesz, że... dobrym sposobem na rozładowanie energii jest karuzela? -

dobrym sposobem na rozładowanie energii jest karuzela?


  •         


Witamy na FORUM SZYNSZYLE


 

Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Dzika róża

zioła-właściwości dzika róża owoce

#1 Gość_Mausi_*

Gość_Mausi_*
  • Gość

29 kwiecień 2015 - 13:05

Dzika róża (Rosa canina) i inne gatunki:


Stosowana część rośliny: owoce dzikiej róży zbierane w sierpniu lub wrześniu, pestki dzikiej róży, listki kwiatu róży (płatki kwiatów). Tak zwany owoc dzikiej róży z botanicznego punktu widzenia owocem nie jest. Jest to owoc rzekomy (szupinka typu „jabłka”), powstaje ze zrośniętego i zmięśniałego dna kwiatowego, które otacza liczne orzeszkowate owoce właściwe, zwane mylnie nasionami. Bardzo ciekawe są nazwy ludowe pseudoowocu dzikiej róży, które nawiązują anatomicznie do kształtu szupinki. W zależności od regionu Polski, nazywane są babicha, babia (ocenzurowano), bobidupa czy baźka.  ;) Surowców farmaceutycznych dostarczają różne gatunki róży: dzika, pomarszczona, jabłkowata, czasami też girlandowa (rosyjska).

Skład: witamina C (kwas askorbinowy) w świeżych owocach (do 5%), w suszonych (0,5-2%) - źle suszone owoce, zbyt długo, na świetle, w zbyt wysokiej temperaturze (powyżej 45°C) mają niską, a nawet śladową zawartość kwasu askorbinowego; ponadto węglowodany, garbniki, kwasy owocowe, cukry, w tym cukier inwertowany (2%) i sorbitol, pektyny i karotenoidy (likopen, beta-karoten), galaktolipid. Istotne jest też stanowisko występowania krzewu róży, gatunek i odmiana oraz termin zbioru. Niestety, owoce przemrożone, ulegają lizie (rozkładowi); przemoczone (po przymrozkach) mają niską zawartość witaminy C, choć są smaczniejsze i bogatsze w cukier, alkohole cukrowe i pektyny.

Działanie: owoce dzikiej róży, ze względu na zawartość pektyn i kwasów, mają działanie lekko rozluźniające, przypisuje się im również delikatne właściwości moczopędne. Brakuje nowszych informacji na temat skuteczności surowca. Owoc dzikiej róży, ze względu na wysoką zawartość witaminy C, ma działanie farmakologiczne, związane z tą witaminą, a ponadto z innymi obecnymi w nim witaminami: A, B1, B2, E i K (śladowe ilości). Działanie to ma głównie charakter ogólnie wzmacniający (tonizujący). Flawonoidy działają w niewielkim stopniu moczopędnie, żółciopędnie, a przede wszystkim antyoksydacyjnie i stabilizująco na ściany naczyń włosowatych. Galaktolipid wykazuje działanie przeciwzapalne i częściowo przeciwreumatyczne, uśmierza bóle artretyczne.

Zastosowanie i zalecenia: przetwory z owoców dzikiej róży jako źródło witaminy C muszą być przygotowywane ze świeżych owoców, w innym wypadku surowiec ma niewielką zawartość kwasu askorbinowego. Pestki, tzn. owoce właściwe = orzeszki, mają działanie moczopędne. Są twarde, więc nierozdrobnione przechodzą przez układ pokarmowy zupełnie nienaruszone, stąd też zarówno działanie moczopędne, jak i rozluźniające działanie dzikiej róży jest sporne, tzn. słabe albo prawie żadne. Mimo tego surowiec często wchodzi w skład mieszanek ziołowych z grupy przeczyszczających oraz oczyszczających krew, pęcherz moczowy i nerki, a także wspomagających przemianę materii. Surowiec jest stosowany w celu uzupełnienia niedoborów witamin i zwiększenia odporności. Wskazania to: rekonwalescencja, stany ogólnego osłabienia, zmęczenia, stresu, nadmierna kruchość i przepuszczalność ścian naczyń włosowatych, choroba przeziębieniowa. Zaleca się także kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią, również osobom cierpiącym na różnorodne schorzenia reumatyczne. W badaniach klinicznych wykazano właściwości przeciwzapalne surowców otrzymanych z owoców właściwych Rosa canina i innych gatunków róż owocowych. Z nasion dzikiej róży otrzymuje się także olej tłusty, zawierający w swym składzie 40% kwasu linolowego, 40% kwasu alfa-linolenowego oraz witaminę A. Stosuje się go głównie w przemyśle kosmetycznym, do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Szczególnie polecany skórze wrażliwej, uszkodzonej oraz cerze ze skłonnością do pękających, rozszerzonych naczynek. Olej wspomaga również łuszczącą się skórę, hamuje proces jej starzenia się. Używany jest w preparatach do pielęgnacji zniszczonych włosów, wzmacnia ich elastyczność. Wykazuje działanie ochronne, przeciwzapalne, rozjaśnia, uelastycznia i ożywia zmęczoną skórę, wygładza zmarszczki.

Działania niepożądane: nie są znane przy użyciu skórek lub pestek owoców dzikiej róży. Dotychczas w badaniach klinicznych nie stwierdzono niepożądanych działań toksycznych, które mogłyby być wywołane spożyciem owoców róży. Nie wykazano także by surowiec modyfikował działanie innych równocześnie zażywanych leków.

Bibliografia: http://forum-szynszy...ch-właściwości/


  • 0