Skocz do zawartości

Czy wiesz, że...

kolby zawierające produkty piekarnicze są niezdrowe?




Witamy na FORUM SZYNSZYLE


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Koper włoski, fenkuł

zioła-właściwości koper koper włoski fenkuł

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_Mausi_*

Gość_Mausi_*
  • Gość

Napisano 29 kwiecień 2015 - 18:19

Koper włoski, fenkuł (Foeniculum vulgare):

Stosowana część rośliny: fenkuł o gorzkim smaku (Foeniculi amari fructus), fenkuł o słodkim smaku (Foeniculi dulcis fructus); owoce kopru włoskiego to całe owoce (niełupki) lub rozłupki odmiany var. vulgare (koper włoski o gorzkim smaku), bądź var. dulce (koper włoski o słodkim smaku). Do celów farmaceutycznych wykorzystywany jest zawsze fenkuł o gorzkim smaku! Owoce i ziele zbierane od połowy lata do końca września.

Skład: olejek eteryczny z trans-anetolem i fenchonem, a także fenylopropany i monoterpeny; flawonoidy, kwasy fenolowe i kumaryny oraz ciekłe tłuszcze i białka. Olejek eteryczny pozyskiwany z odmiany gorzkiej, powinien zawierać 60% anetolu i minimum 15% fenchonu. Zawartość estragolu (metylochawikolu) nie może być większa niż 5%. Olejek eteryczny uzyskiwany z odmiany słodkiej odznacza się większą zawartością anetolu i bardzo niską fenchonu, a po zapachu jest prawie nie do odróżnienia od olejku anyżowego.

Działanie: koper włoski jest środkiem sekretomotorycznym, przyspiesza ruchy nabłonków migawkowych w drogach oddechowych, zwiększa objętość wydzieliny oskrzelowej i zmniejsza jej gęstość (działanie wykrztuśne), do tego dochodzą łagodne właściwości wiatropędne i spazmolityczne. Olejek eteryczny działa bakteriostatycznie. Owoce mają też działanie słabo mlekopędne.

Zastosowanie i zalecenia: jako łagodny środek wykrztuśny; przy dolegliwościach dyspeptycznych z uczuciem pełności i wzdęciem jelit oraz pozostałych lekkich zaburzeniach żołądkowo-jelitowych jako lek pobudzający trawienie i perystaltykę jelit, działający również korzystnie w spastycznych zaparciach, ułatwiający usuwanie gazów jelitowych. W celu przygotowania herbatki całą roślinę należy utłuc lub rozgnieść, a następnie 1-2 łyżeczki surowca zalać filiżanką gorącej wody, odstawić na 10 min. pod przykryciem i przecedzić. Używanie herbaty ekspresowej nie ma większego sensu: jeśli zawarty w nich surowiec ma postać grubego proszku, to ulatnia się z niego olejek eteryczny, natomiast z całych owoców przedostają się do naparu tylko niewielkie ilości olejku.

Działania niepożądane: nie występują przy użyciu zgodnym z zaleceniem; w pojedynczych przypadkach mogą pojawić się skórne reakcje alergiczne i dróg oddechowych; nie stosować w pierwszych miesiącach ciąży. Olejek w dużych dawkach powoduje odurzenie, drgawki, podrażnienie błon śluzowych żołądka, jelit i dróg oddechowych.

Bibliografia: http://forum-szynszy...iwości/?p=70191


  • 0





Zobacz podobne tematy z jednym lub większą ilością słów kluczowych: zioła-właściwości, koper, koper włoski, fenkuł

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych