Skocz do zawartości

FORUM SZYNSZYLE używa plików cookies. Przeczytaj Polityka prywatności aby zobaczyć więcej szczegółów. Aby zamknąć i nie pokazywać już tej wiadomości kliknij przycisk:    AKCEPTUJĘ PLIKI COOKIES I POLITYKĘ PRYWATNOŚCI
AKCEPTUJĘ PLIKI COOKIES I POLITYKĘ PRYWATNOŚCI
Czy wiesz, że... dobrym sposobem na rozładowanie energii jest karuzela? -

dobrym sposobem na rozładowanie energii jest karuzela?




Witamy na FORUM SZYNSZYLE


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Marchew zwyczajna, siewna

zioła-właściwości marchew warzywa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_Mausi_*

Gość_Mausi_*
  • Gość

Napisano 29 kwiecień 2015 - 18:32

Marchew zwyczajna, siewna (Daucus carota):

Stosowana część rośliny: owoc zbierany w drugim roku od lipca do października.

Skład: zawiera karoten, m.in. także β-karoten (=prowitaminę A), pektynę, olejek eteryczny z terpenami oraz niewielką ilość poliiny - falkarinolu (karotatoksyny).

Działaniepreparaty kosmetyczne na bazie marchwi powodują sztuczną opaleniznę. Przy wskazaniach dermatologicznych (fotodermatoza polimorficzna, anomalie pigmentowe) stosuje się preparaty gotowe zawierające β-karoten. Przeciwnowotworowe właściwości karotenów dotyczą skóry i polegają na pochłanianiu promieni UV. Karoteny gromadzą się bowiem w skórze i absorbują to mutagenne i onkogenne promieniowanie. Również kosmetyki zawierające karoteny i wyciągi z roślin karotenoidowych (np. olejowe z marchwi) zabezpieczają skórę przed szkodliwym wpływem promieni UV (fotoprotektory).

Zastosowanie i zalecenia: ze względu na działanie olejku eterycznego (środek przeciw robakom) surowiec wykorzystywano w medycynie ludowej jako lek na owsiki, a obecnie jest bogatym w pektynę składnikiem preparatów dla niemowląt z zaburzeniami odżywiania, przeciwdziała anemiom i awitaminozom. Niektóre odmiany uprawiane są na paszę – na przykład dla drobiu (zwłaszcza dla gęsi) czy dla krów: karmione marchwią, dają mleko bardzo dobrej jakości. W 1930 r. Thomas Moore wykazał, że zawartość witaminy A w wątrobie szczurów, trzymanych na diecie wolnej od wit. A, wzrasta gwałtownie po dodaniu karotenu do diety. Świadczyło to o zdolności organizmu do wytwarzania witaminy A z karotenów.

Działania niepożądane: nie są znane; falkarinol jako poliina jest wprawdzie substancją toksyczną, ale jego zawartość w marchwi jest niewielka, a on sam ulega szybkiemu rozkładowi.

Decyzją BfArM z 07.12.2005 cofnięto zezwolenie dla lekarstw zawierających β-karoten jako substancję pomocniczą, których przyjmowanie wiąże się ze spożyciem więcej niż 2 mg β-karotenu. Dla preparatów leczniczych zawierających β-karoten jako substancję czynną przewidziano ograniczenia w stosowaniu, przy czym nie dotyczy to wykorzystywania syntetycznego β-karotenu w suplementach diety (wytyczna UE 2002/46/EG).

Bibliografia: http://forum-szynszy...iwości/?p=70191


  • 0





Zobacz podobne tematy z jednym lub większą ilością słów kluczowych: zioła-właściwości, marchew, warzywa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych