Skocz do zawartości

Czy wiesz, że...

kolby zawierające produkty piekarnicze są niezdrowe?




Witamy na FORUM SZYNSZYLE


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Rutwica lekarska, mlekodój

zioła-właściwości rutwica mlekodój

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_Mausi_*

Gość_Mausi_*
  • Gość

Napisano 29 kwiecień 2015 - 18:50

Rutwica lekarska, mlekodój (Galega officinalis):

Stosowana część rośliny: ziele rutwicy

Skład: zawiera oprócz flawonoidów i garbników pochodną guanidyny – galeginę. 

Działaniegaleina określana jako glukonina, w eksperymentach na zwierzętach wykazuje lekkie działanie hipoglikemiczne, ale wątpliwe jest, czy dzięki temu rutwica ma także zauważalne właściwości obniżania poziomu cukru we krwi.

Zastosowanie i zalecenia: bywa składnikiem tzw. Antydiabetyków roślinnych, ale zarówno stosowanie surowca, jak i tych preparatów rodzi wątpliwości. Należy przestrzec przed używaniem naparu z rutwicy lekarskiej jako środka wyszczuplającego.

Działania niepożądane: w przeciwieństwie do syntetycznych pochodnych guanidyny oniżających poziom cukru we krwi surowiec nie powoduje raczej działań niepożądanych (u ludzi).

UWAGA!!!:

Instytut Farmakologii i Toksykologii Weterynaryjnej w Zürich podaje roślinę Galega officinalis jako toksyczną!:

Trująca część rośliny: cała roślina, najwyższa zawartość trucizny podczas kwitnienia i owocowania.

Stopień toksykologiczny: trująca – oznaki zatrucia po spożyciu większej ilości roślin (giftig - Vergiftungssymptome nach Aufnahme grosser Pflanzenmengen).

Główne substancje czynne: galeina i hydroxygalegina (pochodne guanidyny), galuteolina (glikozydy flawonowe), saponiny, substancje gorzkie, trochę garbników, prawdopodobnie inne niezidentyfikowane toksyny. Toksyny pozostają także po wysuszeniu.

Mechanizm działania: galeina działa obniżająco na ciśnienie krwi i może wywoływać konwulsje.

Dawka toksyczna:

Owce: 400-500 g świeżych roślin lub 100 g wysuszonych roślin.
Przy zatruciach doświadczalnych niektóre owce przejawiały umiarkowane do silnych reakcji już przy 5-10 g na kg wagi ciała po podaniu wysuszonej rośliny, podczas gdy inne przeżyły bez klinicznych symptomów przy 24 g na kg masy ciała. Występowanie zależne w dużym stopniu od silnie zmiennej indywidualnej wrażliwości.

Symptomy kliniczne: rzadkie zatrucia u owiec, roślina unikana przez inne zwierzęta
Owce: w 18-24 godzin po przyjęciu silne duszności, bolesny kaszel, piana z pyska i nosa, kołatanie serca, skurcze mięśni, opisthotonus (sztywnienie kręgosłupa i wygięcie go łukowato ku tyłowi z głową odgiętą do tyłu), konwulsje, ewentualnie szybka śmierć przez uduszenie.

Bibliografia: http://forum-szynszy...iwości/?p=70191


  • 0





Zobacz podobne tematy z jednym lub większą ilością słów kluczowych: zioła-właściwości, rutwica, mlekodój

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych