Witam serdecznie wszystkich!
Od razu na wstępie chcę zaznaczyć, że jestem nowa w tej działce dlatego mam kilka pytań na które pilnie potrzebuje odpowiedzi ponieważ dziś z narzeczonym jedziemy po szynszylę!
1. Domyślam się, że te pytanie pojawia się tysiące razy ale jedna czy dwie szynszyle?
Czy coś się stanie jeśli będzie jedna szynszyla? Wszędzie piszą różne rzeczy.
2. Jeśli dwie szynszyle to czy każda z nich musi mieć swój osobny domek oraz miseczki?
3. Jeśli dwie szynszyle to czy dwóch chłopczyków czy dwie dziewczynki? Czy to ma duże znaczenie dla początkujących właścicieli?
4. Jeśli dwie szynszyle to czy na początek wystarczy klatka bardzo wysoka oraz szeroka? (już zrobiliśmy tam półeczki, schodki, hamaki, tunele itp.). Ponieważ w grudniu po naszym ślubie, chcemy z narzeczonym wybudować wolierę.
5. Czy da się w wieku 3 miesięcy odróżnić płeć, jeśli tak to jak?
6. Narzeczony ma 15 letniego pieska rasy apso (pies on jest tak leniwy i wszystko ma gdzieś, że to woła o pomstę do nieba... Był wcześniej z innymi zwierzakami ale olewał je. Głównie śpi na górze pod naszym łóżkiem, jak wejdzie o 17:00 to dopiero wychodzi spod łóżka o 7:00). Czy dopuścić psa do szynszyla? Jeśli tak to po jakim okresie, jak to zrobić najlepiej? Czy jak szynszyla/szynszyle będą na wybiegu to dać pieska do innego pomieszczenia?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź oraz wyrozumiałość, to będzie nasza pierwsza szynszyla/szynszyle - jesteśmy troszkę przerażenia ale tak szczęśliwi, że nie da się tego opisać!
Pozdrawiam!