Skocz do zawartości

FORUM SZYNSZYLE używa plików cookies. Przeczytaj Polityka prywatności aby zobaczyć więcej szczegółów. Aby zamknąć i nie pokazywać już tej wiadomości kliknij przycisk:    AKCEPTUJĘ PLIKI COOKIES I POLITYKĘ PRYWATNOŚCI
AKCEPTUJĘ PLIKI COOKIES I POLITYKĘ PRYWATNOŚCI
Czy wiesz, że... szynszyle są aktywnie głównie wieczorem i w nocy? -

szynszyle są aktywnie głównie wieczorem i w nocy?




Witamy na FORUM SZYNSZYLE


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

Zdjęcie

Sprawdzone przepisy na sałatki i nie tylko

przepisy gotowanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
155 odpowiedzi w tym temacie

#1 Duszek

Duszek

    Tańczy jak mu szynszyle zagrają

  • Użytkownik
  • 1176 postów
  • Wiek: 43
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaChorzów
  • Województwo:Śląskie

Napisano 25 luty 2013 - 15:00

Myślę że każdemu się przyda taki wątek, chciałabym byście wpisali tu różne sprawdzone i lubiane przez Was sałatki (i nie tylko) , przyrządzane na rożne okazje czy imprezy.
Może się przydać zestaw takich sprawdzonych przepisów :-P


Ulubiona sałatka moich dzieci - obowiązkowa na każdej imprezie :-)

Sałatka z kurczakiem

- pierś z kurczaka ( obie połowy) - pokroić w kostkę i podsmażyć z czosnkiem i ulubionymi przyprawami - przestudzić
- ryż najlepiej paraboliczny ugotować - woreczek lub dwa ( zależy od ilości mięsa i upodobań, ja daję dwa ) - przestudzić
- ogórki konserwowe tak 4-6 sztuk - pokroić w drobną kosteczkę
-żółty ser - około 30 dkg - można więcej jak ktoś lubi - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- por - pokroić w drobna kosteczkę ( ja używam blendera )

Wszystko razem łączymy i dodajemy majonezu wg. upodobań
Pycha !


  • 0
Domiś
Dołączona grafika

Leoś
Dołączona grafika

Duszek [*] Miał 2 lata, trzy miesiące i 16 dni ....

#2 Olijkaa

Olijkaa

    Zaawansowany zamiatacz bobków

  • Użytkownik
  • 107 postów
  • Wiek: 30
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaOkolice Wrocławia

Napisano 25 luty 2013 - 15:09

Oki. To ja też napiszę ulubioną na moich imprezkach.


Składniki:
*pierś z kurczaka
*ogórek konserwowy - 5-6szt
*puszka kukuryszy
*cebula - 1 duża
*kapusta pekińska
*majonez
*keczup, sól, pieprz, wegeta, przyprawa do gyrosa, olej

Przygotowanie:
Pierś smażymy na łyżce oleju dodajemy przyprawę do gyrosa. zostawiamy do wystygnięcia. Mieszamy z keczupem. Dajemy na samo dno najlepiej przezroczystej miseczki, na to cebula pokrojona w piórka, później ogórek w kosteczkę, na to kukurydza. Smarujemy majonezem tak żeby nie było prześwitów. Kilka paseczków keczupu na majonez. Kapustę szatkujemy (cienkie paseczki) do miski, posypujemy wegetą i czekamy ze 2 godzinki. Odsączamy z wodę i układamy ostatnią warstwę na górę.

Sałatka jest warstwowa i estetycznie wygląda a do tego smerfastycznie smakuje :)
  • 0
=>>>>Wszys­tkie ar­gu­men­ty na pod­parcie ludzkiej wyższości nie są w sta­nie zap­rzeczyć jed­nej niezap­rzeczal­nej praw­dzie: w cier­pieniu zwierzęta są nam równe.

Bobik + Jagódka - dwa moje puchate uszatki

#3 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8780 postów
  • Wiek: 50
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 25 luty 2013 - 15:11

No to teraz ja:
Sałatka z pora z ananasem, śliwkami kalifornijskimi i kukurydzą.
Składniki:
-puszka kykyrydzy
-ananas z puszki 3-4 plastry (jeśli jest w kawałkach to odpowiednik 3-4 plastrów)
-8-10 śliwek kalifornijskich
-jeden por średnich rozmiarów - tylko część biała
-majonez Babuni lub Winiary

Przygotowanie:
Pora należy przekroić wzdłuż, a następnie pociąć obie połówki w cienkie paseczki.
Ananasa pokroić w kostkę (wielkość wg upodobań)
śliwki poroić w drobne kawałki (najlepiej tej samej wielkości co ananas)
Dodać kukurydzę i 2 łyżki majonezu.
Wszystko razem wymieszać i zostawić na ok 1 godzinę.

Sałatka jest wyśmienita do wędlin
SMACZNEGO!

Załączone pliki


  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#4 Gość_anezob_*

Gość_anezob_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2013 - 15:22

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
WARSTWY:
-starte białko z 5jaj
-drobno starty żółty ser
-tuńczyk w sosie własnym
-majonez
-zamrożone masło starte na tarce
-cebula drobno pokrojona
-tuńczyk w sosie własnym
-majonez
-starte żółtko z 5jaj
  • 0

#5 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8780 postów
  • Wiek: 50
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 25 luty 2013 - 15:27

Bożenko, cała kostka masła?
A sera ile?
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#6 Gość_anezob_*

Gość_anezob_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2013 - 15:31

wszystko na oko,ile kto sera lubi, a masła tylko trochę żeby zrobiła się z niego cieniutka warstwa
  • 0

#7 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8780 postów
  • Wiek: 50
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 25 luty 2013 - 15:32

Czyli ważna jest kolejność i ten majonez i tuńczyk dwa razy jest w pisany nie przez pomyłkę, tylko to taki przekładaniec?
Czy tak?
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#8 Olijkaa

Olijkaa

    Zaawansowany zamiatacz bobków

  • Użytkownik
  • 107 postów
  • Wiek: 30
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaOkolice Wrocławia

Napisano 25 luty 2013 - 15:39

tak, Aniutka. Też ją jadłam i jest pyszna. Polecam!
  • 0
=>>>>Wszys­tkie ar­gu­men­ty na pod­parcie ludzkiej wyższości nie są w sta­nie zap­rzeczyć jed­nej niezap­rzeczal­nej praw­dzie: w cier­pieniu zwierzęta są nam równe.

Bobik + Jagódka - dwa moje puchate uszatki

#9 Gość_anezob_*

Gość_anezob_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2013 - 15:50

tuńczyka mają być 2warstwy
  • 0

#10 Duszek

Duszek

    Tańczy jak mu szynszyle zagrają

  • Użytkownik
  • 1176 postów
  • Wiek: 43
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaChorzów
  • Województwo:Śląskie

Napisano 25 luty 2013 - 15:51

o jaaaaaaakie pyszności, super !!!!
piszcie kochani już mam co podać kolejnym razem, wszystko wygląda pysznie :-)

Dodam kolejną sałatkę, taką szybciutką z czerwoną fasolą

- puszka czerwonej fasoli konserwowej ( otworzyć i odlać z wody )
- żółty ser tak z 20-30 dkg zetrzeć na grubsze wiórki
- obrane ząbki czosnku przecisnąć przez prasę do czosnku - ilość wg. tego jak ostre to ma być ja daję 3-4 ząbki
- majonez - 2-3 łyżki też wg. tego jak lubimy

Pycha :-)

  • 0
Domiś
Dołączona grafika

Leoś
Dołączona grafika

Duszek [*] Miał 2 lata, trzy miesiące i 16 dni ....

#11 Gość_anezob_*

Gość_anezob_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2013 - 15:54

a dla zabieganych pań przepis na mięsko


Mięso jakie masz kroisz w plastry dość cienkie.Wkładasz do żaroodpornego naczynia i zalewasz 2 zupami cebulowymi i 1 sosem grzybowym. Oczywiście zupy i sos nieugotowane a rozpuszczone w mniejszej niż na opakowaniach ilości wody.Nie przyprawiasz niczym i do piekarnika tak na oko pół do 1godz.Sosik palce lizać i mięsko też.
  • 0

#12 Duszek

Duszek

    Tańczy jak mu szynszyle zagrają

  • Użytkownik
  • 1176 postów
  • Wiek: 43
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaChorzów
  • Województwo:Śląskie

Napisano 25 luty 2013 - 15:55

wow :-)
a z jakiej firmy te zupy cebulowe i sos grzybowy ?
  • 0
Domiś
Dołączona grafika

Leoś
Dołączona grafika

Duszek [*] Miał 2 lata, trzy miesiące i 16 dni ....

#13 KoloroweKredki

KoloroweKredki

    Patologicznie zaszynszylowany

  • Użytkownik
  • 467 postów
  • Wiek: 27
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 25 luty 2013 - 19:54

Chyba zrobilam sie glodna:(
przepis na zdrowego kebaba:
Pierś z kurczaka smażysz na oliwie z oliwek i wrzucasz do miski, dodajesz jakie chcesz warzywa:sałata,pomidor,cebula co chcesz. Sos: jogurt naturalny, czosnek i przyprawy. Placek do owinięcia kebaba: 1 szklanka mąki (najlepiej pół pełnoziarnistej i pół pszennej,ale dla nie odchudzających się może być tylko pszenna), ok 1/8 szklanki wody, łyżeczka masła. Ugnieść ciasto podzielić na pół uformowć placek i usmażyć:)
  • 0

Galeria moich kuleczek;)
Franka-Standard
Zuzanka-Standard
Bella-Medium Tan
Coco-Dark Ebony [*]
Wally-White Wilsona Mosaic

Joko-Hetero Beż
i nasze adopciaki czyli:
Szelma-Standard
Szyluś-Hetero Beż


#14 Gość_anezob_*

Gość_anezob_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2013 - 19:59

Duszku ja kupowałam Knorra ale myślę ,że to nie będzie miało znaczenia.
O rany,mam ochotę na zdrowego kebaba. :lol:
  • 0

#15 Gość_Mausi_*

Gość_Mausi_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2013 - 20:24

Sałatka błyskawiczna:

2 puszki groszku konserwowego
około 6 większych ogórków kiszonych drobno pokrojonych
5 jajek ugotowanych na twardo i drobno pokrojonych
mała cebulka drobniutko pokrojona w kostkę

Całość doprawić solą i pieprzem oraz zmieszać z majonezem, odstawić do lodówki na noc - rano pychotka!

A dla osób lubiących smaki słodko-kwaśne można dodać 1 puszkę kukurydzy konserwowej. Ja wolę bez ;)
  • 0

#16 pannacotta165

pannacotta165

    Nie ma na nic czasu - ma szynszyle

  • Użytkownik
  • 76 postów
  • Wiek: 23
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 26 luty 2013 - 14:09

Sałatka z kapusty pekińskiej:

-puszka kukurydzy
-puszka groszku
-puszka fasolki czerwonej
-kapusta pekińska
-majonez (najlepiej Winiary)

Kapustę pekińską poszatkować, dodać resztę składników, przyprawić solą, pieprzem :) Czasami robię ją do obiadu :)
  • 0

#17 Ethelen

Ethelen

    Wyspecjalizowana służba jaśniepaństwa

  • Administracja
  • 3458 postów
  • Wiek: 28
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 27 luty 2013 - 02:35

A jeśli zostaną wam ogórki konserwowe, to podaję przepis na super szybki dip (przywieziony z Finlandii).

Na każdego małego drobno posiekanego korniszona (wielkości ok. palca serdecznego):
- 2 łychy majonezu,
-3/4 łyżki słodkiego sosu chilli (np. Tao-Tao), (proporcję majonez-słodki sos chilli zmieniamy do własnego uznania)
- pół łyżeczki octowej zalewy z ogórków
- do smaku: sól, odrobina świeżego czosnku, pieprz, estragon czy inne suszone zielsko jakie znajdziemy w kuchni, dla nadania ostrości: pasta z piri-piri, odrobina pieprzu cayenne etc.

Najlepsze są ogórasy w lekko słodkiej zalewie (w oryginale Finowie używają kiszonych na słodko ogórków, które moim skromnym zdaniem nadają się tylko do tego sosu, a nie zwykłego spożycia :570: ), czasami zastępuję je słoikiem zwanym 'sałatka szwedzka'.

Podawać z domowej roboty kurakiem kfc, chipsami tudzież frytkami czy łódeczkami z ziemniaka. Te dwie ostatnie pozycje przed podaniem dobrze jest obsypać słodką i ostrą papryką, odrobina tymianku, bazylii i solą oczywiście.
  • 0

iske! Iske! Iske! Iske! Iske! Kolme rautaa iskekäähän, teidät iski Ilmarinen!


#18 Ethelen

Ethelen

    Wyspecjalizowana służba jaśniepaństwa

  • Administracja
  • 3458 postów
  • Wiek: 28
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 27 luty 2013 - 02:37

Przy okazji chętnie przygarnę przepisy na sałatki pozbawione majonezu/jogurtu/śmietany, poza klasyczną surowizną z winegretem, więc jak ktoś ma to niech się chwali :)
  • 0

iske! Iske! Iske! Iske! Iske! Kolme rautaa iskekäähän, teidät iski Ilmarinen!


#19 abrakadabra

abrakadabra

    Tańczy jak mu szynszyle zagrają

  • Użytkownik
  • 1032 postów
  • Wiek: 28
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacjałódzkie
  • Województwo:Łódzkie

Napisano 10 marzec 2013 - 23:57

Ja jak smażę łososia to uwielbiam prostą świeżą sałatkę w wersji Light: roszponka, rukola, świeży młody szpinak. Mieszam te trzy zieleniny i czasem dodaję do nich grillowane pomidorki cherry. I tego lososia zwykle smażę na maśle i póżniej robię sos maślany, czyli masełko które zostało zakrapiam cytryną na wyłączonym ogniu i mieszam i polewam nim sałatkę. Na to wszystko kładę kawał łososia i obiad z głowy :D
  • 0
Sid (beż Towera homo) - 27.03.2011 - 19.05.2013
Badi (standard) - 04.2011

#20 Ethelen

Ethelen

    Wyspecjalizowana służba jaśniepaństwa

  • Administracja
  • 3458 postów
  • Wiek: 28
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 11 marzec 2013 - 13:13

abrakadabra, siedzę w pracy i przez opis Twoich pyszności zaczynam się robić głodna ;P
  • 0

iske! Iske! Iske! Iske! Iske! Kolme rautaa iskekäähän, teidät iski Ilmarinen!


#21 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8780 postów
  • Wiek: 50
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 11 marzec 2013 - 13:19

O matko mi też zapracowała wyobraźnia. Ślinotok jest jej efektem.... bezlitosne to było Abra!
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#22 abrakadabra

abrakadabra

    Tańczy jak mu szynszyle zagrają

  • Użytkownik
  • 1032 postów
  • Wiek: 28
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacjałódzkie
  • Województwo:Łódzkie

Napisano 11 marzec 2013 - 13:33

hah sama sobie dołek wykopałam bo wczoraj miałam taki obiadek a co zrobić dziś?? :D
  • 0
Sid (beż Towera homo) - 27.03.2011 - 19.05.2013
Badi (standard) - 04.2011

#23 Chinchilla

Chinchilla

    Dealer Tymotki

  • Użytkownik
  • 309 postów
  • Wiek: 30
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 marzec 2013 - 20:34

ojeju, temat o jedzeniu! Kocham jeść <3

to i ja napiszę przepisy na moje sprawdzone sałatki :)

Sałatka z fasolą czerwoną, kukurydzą i szczypiorkiem
Skład:
fasola red kidney z puszki
kukurydza konserwowa
szczypiorek świeży
makaron drobny (ja używam takiego, co jest w kształcie ryżu)
majonez

ogólnie banalnie prosta,makaron gotujemy, szczypiorek kroimy, kukurydzę i fasolę odcedzamy,wrzucamy do miski, dorzucamy majonez, sól i pieprz do smaku. Baaardzo ekspresowa sałatka :)

Sałatka z kurczakiem i brokułem
Skład:
pierś z kury
brokuł
makaron

pierś kroimy w kosteczkę, obsypujemy ulubionymi ziołami i obsmażamy na patelni,brokuła trochę podgotowujemy (można też po prostu sparzyć,jak komu pasuje), makaron gotujemy, studzimy wszystko,wkładamy do miski, mieszamy z majonezem (można też zrobić sos jogurtowy, ja robię z jogurtu greckiego, soli,pieprzu i wyciśniętych ząbków czosnku), sól i pieprz do smaku

sałatka hawajska
szynka (może być drobiowa)
ananas z puszki
ser żółty
kukurydza konserwowa
rodzynki
majonez/sos jogurtowy
zioła prowansalskie

składniki kroimy, mieszamy, rodzynki zalewamy wrzątkiem i jak wystygną to wyciskamy wodę, dodajemy ziółka i majonez

sałatka jejeczno-pieczarkowa

skład:
jaja ugotowane na twardo
pieczarki

pieczarki zalewamy wrzątkiem,kroimy, jaja kroimy, mieszamy, dorzucamy majonez oraz pieprz i sól. Ogólnie co do proporcji, to pół na pół :) choć ja robię chyba jednak z przewagą jaj.

dobra,na tym poprzestanę, bo będzie,że jakiś fanatyk jedzeniowy ze mnie :)
  • 0
Tosia - 30.11.2012 r.
Mela - 14.03.2013 r.

#24 Ethelen

Ethelen

    Wyspecjalizowana służba jaśniepaństwa

  • Administracja
  • 3458 postów
  • Wiek: 28
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 12 marzec 2013 - 00:09

ja dzisiaj na kolację zainspirowana działaniami Abry po przeglądzie lodówki stworzyłam dzisiaj coś takiego:

porcja na 1 os:

*2 garście selera naciowego pokrojonego na kawałki o grubości ok 1. cm
* duży pomidor w pokrojony na 16tki (ósemki w poprzek)
*ok. 30 g wędzonego łososia
* ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
*nieduży kawałek zielonej papryki

musztardowo-cytrynowy sos:

*łyżka soku z cytryny
*2 łyżeczki musztardy dijon (albo innej ostrej i gładkiej)
*odrobina soli, pieprzu
*trochę tymianku, rozmarynu (jak suszony trzeba mocniej rozetrzeć w moździerzu najlepiej), oregano
*pół łyżeczki miodu
*1,2-2 łyżki oliwy (w zależności od gęstości dotychczas uzyskanego sosu - nie ma być gęsty, ale też nie 'woda')

Ważne żeby w sosie czuć było nutkę musztardy, która fajnie się komponuje z chrupkim selerem naciowym i genialnym w tej wersji szczypiorkiem.


Chinchilla, mam także ochotę na twoją sałatkę, ale zastąpiłabym makaron grzankami czosnkowymi - myślisz, że będzie pasowało? :)
  • 0

iske! Iske! Iske! Iske! Iske! Kolme rautaa iskekäähän, teidät iski Ilmarinen!


#25 Chinchilla

Chinchilla

    Dealer Tymotki

  • Użytkownik
  • 309 postów
  • Wiek: 30
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 marzec 2013 - 09:26

Ethelen,
no ja nigdy nie robiłam, ale myślę, że do tej z kurczakiem i brokułem jak najbardziej!tylko potem zamiast majonezu chyba lepiej sos jogurtowy :)
  • 0
Tosia - 30.11.2012 r.
Mela - 14.03.2013 r.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych