Skocz do zawartości

FORUM SZYNSZYLE używa plików cookies. Przeczytaj Polityka prywatności aby zobaczyć więcej szczegółów. Aby zamknąć i nie pokazywać już tej wiadomości kliknij przycisk:    AKCEPTUJĘ PLIKI COOKIES I POLITYKĘ PRYWATNOŚCI
AKCEPTUJĘ PLIKI COOKIES I POLITYKĘ PRYWATNOŚCI
Czy wiesz, że... szynszyle są aktywnie głównie wieczorem i w nocy? -

szynszyle są aktywnie głównie wieczorem i w nocy?




Witamy na FORUM SZYNSZYLE


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

Zdjęcie

Sprawdzone przepisy na sałatki i nie tylko

przepisy gotowanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
155 odpowiedzi w tym temacie

#51 KoloroweKredki

KoloroweKredki

    Patologicznie zaszynszylowany

  • Użytkownik
  • 467 postów
  • Wiek: 29
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 29 marzec 2013 - 14:49

Wszystkie produkty light to zło, o tym wiem, mialam na myśli jakieś zdrowe przepisy:) a co do cukru najlepsza jest stevia najzdrowszy cukier na świecie :)
  • 0

Galeria moich kuleczek;)
Franka-Standard
Zuzanka-Standard
Bella-Medium Tan
Coco-Dark Ebony [*]
Wally-White Wilsona Mosaic

Joko-Hetero Beż
i nasze adopciaki czyli:
Szelma-Standard
Szyluś-Hetero Beż


#52 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8866 postów
  • Wiek: 52
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 29 marzec 2013 - 20:20

KoloroweKredki, ksylitol też jest zdrowy. Szczególnie polecany jest w profilaktyce próchnicy.
Stevia ma niestety niezbyt jak dla mnie dobry smak.
Ale mój sernik tez nie jest taki straszny mogę go z czystym sumieniem polecić ;)
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#53 KoloroweKredki

KoloroweKredki

    Patologicznie zaszynszylowany

  • Użytkownik
  • 467 postów
  • Wiek: 29
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 30 marzec 2013 - 09:55

Aniutka, to prawda ma posmak takiego slodziku, kawy herbaty nie posłodzę nią, raz to zrobiłam i wylałam:( ale jak robię sobie jogurt to dodaję stevie -czasem bo przeważnie wogóle nie słodzę, chyba że malinowy to właśnie dodaję). A herfbate i kawe słodzę miodem. Moja dietetyczka mi tak mówiła,że stevia i miód naturalny są najzdrowsze, po świętach idę na ostatnią kontrol to zapytam się o ten ksylitol ;-)
  • 0

Galeria moich kuleczek;)
Franka-Standard
Zuzanka-Standard
Bella-Medium Tan
Coco-Dark Ebony [*]
Wally-White Wilsona Mosaic

Joko-Hetero Beż
i nasze adopciaki czyli:
Szelma-Standard
Szyluś-Hetero Beż


#54 Chinchilla

Chinchilla

    Dealer Tymotki

  • Użytkownik
  • 309 postów
  • Wiek: 32
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 marzec 2013 - 14:22

tylko z ksylitolem to trzeba po troszku,bo w większych ilościach ma działanie przeczyszczające...trzeba stopniowo wprowadzać do diety.ale ogólnie jest super,u mnie się słodzi ksylitolem już parę lat.
  • 0
Tosia - 30.11.2012 r.
Mela - 14.03.2013 r.

#55 agacik

agacik

    Dealer Tymotki

  • Użytkownik
  • 313 postów
  • Wiek: 25
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaRadlin
  • Województwo:Śląskie

Napisano 30 marzec 2013 - 17:54

Przepis na ciasto marchewkowe :) Mimo nazwy marchewki są niewyczuwalne, ciasto jest najlepsze kilka dni po zrobieniu (2,3 dni) ale można trzymać dłużej, jest na prawdę dobre. Jest z nim niestety trochę roboty :)
Ciasto:
300g drobno startej marchewki
100g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego --> ja daję z puszki
40g orzechów włoskich i 30g płatków migdałowych, drobno posiekanych
80g wiórków kokosowych
300g mąki pszennej (z tego 100g może być orkiszowej, ale niekoniecznie --> ja nie daję)
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżeczi przyprawy korzennej lub piernikowej --> ja daję piernikową
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
200g (jedna szklanka) brązowego cukru
225ml olejku roślinnego

Masa:
1 duża puszka mleka kokosowego (400ml)
1 szklanka białego cukru
375g (3 opakowania) kremowego serka Philadelphia (ten zwykły szary, bez dodatków)
250g serka mascarpone

Przygotowanie:

Masa:
do garnka wlać mleko kokosowe, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki. Ostudzić. (zazwyczaj trwa to bardzo długo, wręcz kilka godzin, ale nie należy się przejmować, na pewno zrobi się ładny syrop, ale to trwa :))
Serek Philadelphia i mascarpone włożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po trochu lekko ciepły syrop kokosowy, cały czas delikatnie mieszając. Krem wstawić do lodówki do stężenia i trzymać go tam do czasu przełożenia.

Ciasto:
Tortownicę o średnicy 24-26 cm (może też być mniejsza blacha do ciasta ok. 30x35) posmarować grubo masłem lub wyłożyć papierem śniadaniowym lub do pieczenia (prośccij wyjąć ciasto). Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Do jednejmiski włożyć marchewkę, ananas, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać.
W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta.
Wciąż ubijając na wysokic obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewką i delikarnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników.
Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki jak poprzenio. Włożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć i ostudzić. (można przygotować dzień wcześniej)

Ciasto przekroić na trzy blaty (jeśli miejscami będzie krzywo, można uzupełnić okruszkami, lekko dociskając je do blatów.) Dolny blat ułożyć na paterze lub na blasze i rozsmarować 1/3 ilości kremu, Położyć drugi plat i znów rozsmarować część kremu. Kładziemy trzeci blat i smarujemy ciasto całe dookoła resztą kremu. Kremem należy szybko smarować, bo bardzo szybko traci swoją gęstośc i staje się miękki, wówczas należy krem włożyć na jakiś czas do lodówki po czm znów smarować :). Ciasto ozdobić wiórkami kokosowymi, migdałami, orzechami. Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki.
Smacznego!

Ciasto to z racji aromatu piernika i cynamonu robię na święta Bożego Narodzenia, ale myślę, że na Wielkanoc również się sprawdzi:)
  • 0

#56 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8866 postów
  • Wiek: 52
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 02 kwiecień 2013 - 08:43

tylko z ksylitolem to trzeba po troszku,bo w większych ilościach ma działanie przeczyszczające...trzeba stopniowo wprowadzać do diety.ale ogólnie jest super,u mnie się słodzi ksylitolem już parę lat.


A masz gdzieś "metę" na ksylitol w znośnej cenie? Ja płacę 49.99 za 1 kg
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#57 Quiet

Quiet

    Gipsuje dziury w ścianach

  • Użytkownik
  • 2091 postów
  • Wiek: 42
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaTrzebnica
  • Województwo:Dolnośląskie

Napisano 02 kwiecień 2013 - 09:02

jak macie dobrą metę na ksylitol to też jestem chętna.
  • 0

#58 Chinchilla

Chinchilla

    Dealer Tymotki

  • Użytkownik
  • 309 postów
  • Wiek: 32
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 kwiecień 2013 - 09:51

ja kupuje w leclercu,takie opakowania po 250 gram,ale cenowo to tez wyjdzie tak 45-50 zł za kg :(
  • 0
Tosia - 30.11.2012 r.
Mela - 14.03.2013 r.

#59 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8866 postów
  • Wiek: 52
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 02 kwiecień 2013 - 10:06

To najtaniej wychodzi jakby się kupiło taki 25kg worek wtedy z dostawą wychodzi ok 30-32zł za kilogram. Tylko, ze na raz trzeba wydać ok. 800zł :(
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#60 Yoshiko

Yoshiko

    Zakaźnie zaszynszylowany

  • Użytkownik
  • 3138 postów
  • Wiek: 38
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaKostrzyn nad Odrą/Jastrzębie-Zdrój
  • Województwo:Śląskie

Napisano 24 czerwiec 2013 - 10:48

Ja mogę polecić dwie moje ulubione sałatki brokułowa i ryżowa. Zawsze robiły furorę na imprezach - zwłaszcza brokułowa :D. A co najważniejsze szybko się robią ;).

Sałatka brokułowa:

1 brokuł (lekko podgotowany)
ogórek zielony (w kostkę)
ogórek konserwowy (w kostkę)
kukurydza z puszki
ananas (zawsze zuzywam prawie całą puszkę :P)
pęczek koperku
słonecznik (około pół paczki - podprażony na suchej patelni)
sól
pieprz
cukier (do sosu)
śmietana+majonez

Wszystko według uznania. Sos doprawiam oddzielnie.

Sałatka ryżowa:

szklanka ryżu (ugotowany na sypko)
marchewka (surowa starta na grubych oczkach)
ogórek kiszony (w kostkę)
kukurydza z puszki
czosnek
sól
pieprz
majonez

Znów wszystkiego według uznania. Zawsze dodaję sporo czosnku.
Smacznego :-D
  • 0
...Baka wa shinanakya naoranai... - ...Unless an idiot dies, he won't be cured...

Kourin :serce: - ze mną od 16.01.2012
Saki :serce: - ze mną od 12.01.2013
Hotaru :serce: - ze mną od 9.08.2013
Shinju :serce: - ze mną od 10.04.2014

Risa [*]...16.12.2011 - 7.04.2013... :( - na zawsze w moim :serce:

#61 natalka_0827

natalka_0827

    Nie ma na nic czasu - ma szynszyle

  • Użytkownik
  • 77 postów
  • Wiek: 27
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 30 czerwiec 2013 - 11:30

Ethelen,
Sałatka bez majonezu na dwa sposoby z fetą lub tuńczykiem:
4 pomidory, 1 ogórek, 1 pekinka, feta lub tuńczyk (w sosie własnym lub oleju ale wtedy raczej nie dodajemy oliwy), około 1 łyżki oliwy, można dodać także słonecznik lub pestki dyni, a także, jak ktoś lubi paprykę, świeżą bazylię. I gotowe :soczek:
  • 0
Takie cztery łapki na gałęzi,
cztery ciekawe łapki drepczące za Mną.

( Mistle- pink white, ur 28.08.2012
Falka- standard, ur 02.2012- zm 06.2013)

#62 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8866 postów
  • Wiek: 52
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:51

Przepis dla 2-4 osób
Składniki:
400g kaszy gryczanej (lub torebki 4x100g)
3 jajka
biały ser tłusty - 250gr - kostka
sól, pieprz do smaku
maka do panierowania
Sposób przygotowania:
Gotujemy kasze gryczaną w osolonej wodzie na miękko. Po ugotowaniu studzimy. Biały ser rozgniatamy widelcem. Mieszamy kaszę, ser i jaja. Solimy i pieprzymy do smaku - według uznania. Z powstałej masy formujemy kotlety (jak mielone). Obtaczamy w mące i smażymy - dosyć długo, tak żeby zrobiła się zarumieniona skórka - na oleju.
Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną lub (jest najlepszy) z jogurtem naturalnym 9% nadbużańskim (sprzedawany w kubełkach 1l).
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#63 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8866 postów
  • Wiek: 52
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:52

Placki można też podawać z najróżniejszymi gestymi sosami.
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#64 Kate

Kate

    Opiekunka Potworów Syberyjskich

  • Użytkownik
  • 1858 postów
  • Wiek: 29
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaBiałystok
  • Województwo:Podlaskie

Napisano 12 sierpień 2013 - 11:58

Aniutka, a Twój sernik ze zlotu już tu jest? Jeśli nie, to koniecznie wrzuć :-D
  • 0

#65 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8866 postów
  • Wiek: 52
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 12 sierpień 2013 - 12:35

hmm nie wiem, nie pamiętam czy już go tu wpisywałam, ale OK wpiszę, najwyżej będzie dwa razy
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#66 Ethelen

Ethelen

    Wyspecjalizowana służba jaśniepaństwa

  • Administracja
  • 3458 postów
  • Wiek: 30
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 12 sierpień 2013 - 15:02

A przy okazji jest ktoś może z okolic Sanoka i posiada sprawdzony przepis na pierogi z mąki gryczanej? Kupiłam taką mąkę i próbowałam podstawić za zwykłą pszenną, ale ciasto wyszło jakieś do bani. A jadłam tam pyszne pierogi (których zazwyczaj nie cierpię) właśnie z takiej mąki. Przepisy w necie też jakoś mnie nie zachwyciły.

natalka_0827 dzięki za pomysł - na pewno spróbuję z tuńczykiem :) zazwyczaj podobną robiłam z łososiem i sosem musztardowo-koperkowym, ale z tunczykiem i pestkami brzmi kusząco :)
  • 0

iske! Iske! Iske! Iske! Iske! Kolme rautaa iskekäähän, teidät iski Ilmarinen!


#67 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8866 postów
  • Wiek: 52
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 12 sierpień 2013 - 15:05

Ethelen, jestem niemal na 100% pewna, że te pierogi były z mąką gryczaną a nie z mąki gryczanej. Ja od urodzenia jestem bezglutenowcem. Gluten to białko, które zapewnia mące kleistość. Mąka gryczana jest z natury mąką bezglutenową i ciasto z niej nie będzie się kleiło. Dlatego trzeba ją zmieszać ze zwykłą mąką pszenną żeby pierogi wyszły :)
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#68 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8866 postów
  • Wiek: 52
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 12 sierpień 2013 - 15:18

Przepis na forumowy sernik Aniutki:
składniki:
kubełek sera na sernik - 1kg
1/2 kostki masła
250-300g cukru
8 małych jaj (M) lub 6 dużych (XL)
cukier waniliowy
budyń waniliowy
duża paczka herbatników petit
sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na gładką jasnożółtą masę (na najwyższych obrotach ok 5min)
wcześniej rozpuszczamy masło i je studzimy.
Do dużej miski przekładamy ser z kubełka, dodajemy budyń i cukier waniliowy, wlewamy wystudzone masło i ukręcone na gładką masę żółtka z cukrem. Wszystko razem miksujemy długo aż masa będzie puszysta i gładka.
Na dno blachy układamy herbatniki Petit tak aby przykryły całe dno.
Teraz ubijamy białka na sztywną masę - tak żeby nie wypadła z miski kiedy ją odwrócimy do góry nogami. Ubite białka przekładamy delikatnie do masy serowej i łyżką mieszamy z masą. Robimy to delikatnie tak żeby powstała jednolita gładka masa.
Wszystko wlewamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Z termoobiegiem temp. 170stopni na 40min bez termoobiegu w tej samej temperaturze na ok. 60min.
Uwaga! Masa którą wlewamy do blachy będzie bardzo rzadka - taka właśnie ma być aby sernik był puszysty.
Wielkość blachy: ok. 30cmx18cm
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#69 Ethelen

Ethelen

    Wyspecjalizowana służba jaśniepaństwa

  • Administracja
  • 3458 postów
  • Wiek: 30
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 14 sierpień 2013 - 16:01

Mąka gryczana jest z natury mąką bezglutenową i ciasto z niej nie będzie się kleiło.

i to brzmi rozsądnie!

ja ze swojej strony wrzucę przepis na tort, który podrzuciła mi dawno temu blogowa znajoma. Próbowałam go wielokrotnie - nie ma szansy żeby się nie udał, a jest efektowny i mało słodki (ważne o tyle, że często gotuję dla cukrzyka).

Tort Ananasowo-bezowy Paulinki

Biszkopt

5 jaj
2/3 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 łyżeczka octu

Poncz

3/4 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka soku z cytryny
kieliszek rumu lub cherry

Krem

1 kostka masła
1 torebka budyniu waniliowego (bez cukru)
4 żółtka
1 łyżka cukru
1 puszka ananasów

Beza kokosowa

4 białka
1 szklanka cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
kilka kawałków ananasów do dekoracji

Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać żółtka, cukier, ocet, wodę. Przesianą mąkę z proszkiem wymieszać z jajkami, dodać olej. Tortownicę 26 cm wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 45 min. Nie otwierać piekarnika. Jak już się upiecze i piekarnik się otworzy, to jeszcze gorącym ciastem pierdyknąć o kafelki z wysokości ok. 40 cm. po pierdyknięciu schować znów do otwartego piekarnika, żeby powoli wystygło. Przekroić na 2 krążki, które nasączamy ponczem.

Syrop z ananasowej puszki zagotować. Budyń rozprowadzić połową szklanki wody, wsypać cukier, wlać do wrzącego soku i mieszając chwilę gotować.Wystudzić. Następnie masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po 1 żółtku i po łyżce zimnego (!) budyniu. Wymieszać z anansami (ja zazwyczaj kupuję w kawałkach jak mi się spieszy, ale można rzetelnie ciachać krążąki). Połową kremu smarować krążki, reszta wraca do lodówki razem z tworzącym się tortem.

Ubić białka na sztywną pianę i nadal ubijając wsypać cukier. Dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać i przełożyć masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. piec 20-25 min w temperaturze ok. 200° C (beza powinna się zrumienić). Gdy krążek bezowy wystygnie, ułożyć go na wierzch tortu. Posmarować tort pozostawioną częścią kremu i udekorować kawałkami ananasów wedle własnego uznania.

Przepis w oryginalnej wersji Paulinki (moja ze zredukowanym cukrem).

Najlepsza część to rzucanie biszkoptem o podłogę :)
  • 0

iske! Iske! Iske! Iske! Iske! Kolme rautaa iskekäähän, teidät iski Ilmarinen!


#70 Gość_Szynszylówka_*

Gość_Szynszylówka_*
  • Gość

Napisano 19 sierpień 2013 - 19:59

Domowe Ice Tea :D

Składniki:
- Jedna torebka herbaty (najlepiej dobrej gatunkowo np. Lipton etc.)
- 1/3 szklanki wody niegazowanej (lub z kranu)
- 750 ml wody gazowanej (najlepiej dobrej jakościowo np. Żywiec zdrój, Kropla Beskidu etc.)
- Pół cytryny (ewentualnie sok z cytryny z butelki lub kwasek cytrynowy)
- 2-3 łyżeczki cukru (lub innej substancji słodzącej np. miód, słodzik, fruktoza etc.) (można w ogóle nie słodzić)
- Szczypta sody oczyszczonej (dzięki temu napój będzie klarowny i bez herbacianej goryczki)
- Kostki lodu (opcjonalnie, dowolna ilość).

Sposób przygotowania:
1.Wlewamy 750 ml wody gazowanej do jakiegoś dużego naczynia i dajemy na około godzinę
do zamrażarki lub lodówki.
2.Zagotowujemy 1/3 szklanki wody niegazowanej i zagotowaną wodą zalewamy
jedną torebkę herbaty w kubku. Do zalanej herbaty dosypujemy szczyptę
sody oczyszczonej i zostawiamy pod przykryciem do zaparzenia. I powstanie
nam herbaciany wywar.
3.Do dzanka dodajemy kostki lodu, cytrynę i wywar herbaciany i wszystko dokładnie
mieszamy.
4.Potem wszystko uzupełniamy schłodzoną wodą gazowaną i dodajemy cukier
i całość mieszamy.
Smacznego :)
  • 0

#71 Gość_Szynszylówka_*

Gość_Szynszylówka_*
  • Gość

Napisano 01 październik 2013 - 19:16

Omlet z nadzieniem jabłkowym.

Składniki:
- Trzy jajka (będą nam potrzebne z nich tylko 3 żółtka i 2 białka).
- Jedna łyżeczka cukru waniliowego
- Dwie łyżeczki cukru zwykłego
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Jedna łyżeczka mąki tortowej
- Trzy łyżeczki mąki luksusowej
- Jedno jabłko
- Dowolny tłuszcz

Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek.
2.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
3.Do żółtek dodajemy cukier waniliowy, cukier zwykły, proszek do pieczenia i mąkę tortową.
(oczywiście wszystkie produkty sypkie najlepiej przesiać przez sitko).
4.Wszystko miksujemy aż żółtka podwoją swoją objętość i będą zmiksowane na puszysto.
5.Do naszej masy jajecznej dodajemy ubite wcześniej białka i wszystko miksujemy
na jednolitą masę.
6.Odstawiamy to na 2-3 minuty.
7.Po chwilowym odczekaniu dodajemy do masy trzy łyżeczki mąki luksusowej.
(Również przesianej przez sitko) i miksujemy na gładkie ciasto.
8.Potem bierzemy jedno całe jabłko, obieramy je, ścieramy na tarce i dodajemy
do ciasta.
9.Bierzemy blender i jabłko z ciastem rozdrabniamy na bardzo drobno.
10.Rozgrzewamy patelnie i dajemy na nią dowolny tłuszcz.
11.Gdy już nasz tłuszcz będzie rozgrzany to wylewamy na patelnie całe ciasto
i smażymy z obu stron aż do zarumienienia.
Smacznego :)

Po usmażeniu można dodać ulubione dodatki lecz nie polecam :P ze względu na obecność jabłka w środku. :P
  • 0

#72 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8866 postów
  • Wiek: 52
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 13 listopad 2013 - 10:26

Przyszedł czas na cukinię !
Zupa krem z cukinii
1kg cukinii (najlepsza jest młoda). Cukinię najpierw umyj. Następnie odetnij twardy "ogonek".
Pokrój na dowolne kawałki, wrzuć do garnka zalej wodą do 1/3-1/2 wysokości cukinii i gotuj aż zrobi się całkowicie miękka (ok. 20min). Dosyp ok. 1 łyżkę stołową warzywka (Kucharka lub czegoś w tym stylu). Zmiksuj całość blenderem.
Podawaj z łyżką jogurtu typu greckiego zamiast śmietany oraz z grzankami.
Smacznego!
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek


#73 Kate

Kate

    Opiekunka Potworów Syberyjskich

  • Użytkownik
  • 1858 postów
  • Wiek: 29
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaBiałystok
  • Województwo:Podlaskie

Napisano 13 listopad 2013 - 11:40

Tak samo czynimy zupę krem z brokuła, kalafiora lub mrożonego szpinaku czy czegokolwiek innego (chociaż ja najpierw jeszcze przesmażam na odrobinie masła w garnku cebulę i/lub czosnek i do tego wrzucam warzywa do gotowania) :-D
Z cukinii muszę spróbować :mmm:
  • 0

#74 Ethelen

Ethelen

    Wyspecjalizowana służba jaśniepaństwa

  • Administracja
  • 3458 postów
  • Wiek: 30
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 13 listopad 2013 - 11:42

No właśnie zastanawiałam się czy cukinia nie potrzebuje jakiegoś 'wzmacniacza' w postaci czosnku, kolendry albo czegoś takiego.
  • 0

iske! Iske! Iske! Iske! Iske! Kolme rautaa iskekäähän, teidät iski Ilmarinen!


#75 Aniutka

Aniutka

    Dobrze wytresowana posłuszna służba szynszyli

  • Administracja
  • 8866 postów
  • Wiek: 52
  • Płeć:Kobieta
  • LokalizacjaWarszawa
  • Województwo:Mazowieckie

Napisano 13 listopad 2013 - 11:55

No właśnie zastanawiałam się czy cukinia nie potrzebuje jakiegoś 'wzmacniacza' w postaci czosnku, kolendry albo czegoś takiego.

Dla mnie cukinia jest sama w sobie pyszna, do tego z jogurtem jako zabielaczem jest jeszcze lepsza, ale wszelkie przyprawy są na pewno dopuszczalne - to wyłącznie kwestia smaku :)
  • 0

Dyzio I Franio M
Dyzio i Franio
banerek





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych