Skocz do zawartości

Czy wiesz, że... kolby zawierające produkty piekarnicze są niezdrowe? -

kolby zawierające produkty piekarnicze są niezdrowe?




Witamy na FORUM SZYNSZYLE


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Chmiel zwyczajny

zioła-właściwości chmiel chmiel zwyczajny

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_Mausi_*

Gość_Mausi_*
  • Gość

Napisano 28 kwiecień 2015 - 14:55

Chmiel zwyczajny (Humulus Lupulus):


Stosowana część rośliny: szyszki chmielu egzemplarzy żeńskich o barwie zielonożółtej; gruczoły chmielowe - gruczoły włosków wydzielniczych (lupulina) otarte z owocostanu chmielu zbierane w sierpniu.

Skład: gorycze, występujące w świeżym chmielu w postaci acylofloroglucynoli: tzw. α-kwasy z humulonem i β-kwasy z lupulonem. W żywicy chmielowej dominują produkty następcze, powstałe ze związków pierwotnych w procesie oksydacji i polimeryzacji; olejek eteryczny z mono- i seskwiterpenami, np. mircen, humulen, kariofilen; ponadto proantocyjanidyny, flawonoidy z typowym dla chmielu prenylowanym chalkonem - ksantohumnolem, dalsze ksantohumnole od B do E i ksantogalenol. W preparatach chmielowych występuje też niewielka ilość działającego uspokajająco 2-metylo-3-buten-2-olu, powstającego w wyniku rozpadu i oksydacji humulonu i lupulonu; garbniki (4-5%).

Działanie: uspokajające, łagodnie usypiające, łącznie o łagodnych właściwościach sedatywnych. Ksantohumnol działa cytotoksycznie i może hamować proliferację pewnych linii ludzkich komórek nowotworowych. Lupulina i szyszki chmielowe obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają libido. Związki gorzkie surowców (kwasy goryczowe) zwiększają wydzielanie soków trawiennych i łaknienie oraz działają bakteriobójczo. Lupulina wykazuje pewne właściwości estrogenne oraz słabe działanie antybiotyczne i łagodnie moczopędne.

Zastosowanie i zalecenia: Chmiel jest uprawiany do celów farmaceutycznych i na użytek browarnictwa. Lupulina jest stosowana jako (słaby) środek uspokajający przy złym samopoczuciu w nerwicach okresu przekwitania, w stanach napięcia, niepokoju, trudnościach w zasypianiu, w histerii, moczeniu nocnym oraz jako anaphrodisiacum (środek obniżający libido) - w nadmiernej pobudliwości płciowej, zwłaszcza u mężczyzn, w leczeniu nerwic seksualnych. Wyciąg z szyszek chmielowych ze względu na silne właściwości bakteriobójcze stosuje się na wrzody i trudno gojące się rany. Surowiec ten bywa też stosowany w celu stymulacji apetytu i zwiększania sekrecji przewodu pokarmowego.
Dr. Różański dodaje:
„A tak od siebie podam, że testowałem przez dwa lata wyciąg z chmielu na zwierzętach agresywnych, wykazujących zachowania kanibalistyczne i ze skłonnościami do samookaleczania się oraz nadmiernie pobudzonych seksualnie. Zastosowałem również preparaty chmielu u knurów, kogutów i byków tak pobudzonych seksualnie, że kopulowały wszystko co popadło (np. poidła, rolnika), w tym siebie nawzajem. Wyniki badań wykazały, że chmiel w praktyce wyhamowuje wspomniane nieprawidłowości w zachowaniu zwierząt, co zaowocowało produkcją preparatów dostępnych na rynku. Także u ludzi z powodzeniem stosuję preparaty zawierające ekstrakt z szyszek chmielu i lupulinę, w sumie nigdy mnie nie zawiodły. Dlatego polecam chmiel wszystkim nadpobudliwym psychicznie i seksualnie, nerwowym, zestresowanym, jak i cierpiącym na bezsenność.”

Działania niepożądane: nie są znane.

Bibliografia: http://forum-szynszy...ch-właściwości/


  • 0





Zobacz podobne tematy z jednym lub większą ilością słów kluczowych: zioła-właściwości, chmiel, chmiel zwyczajny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych