Skocz do zawartości

Czy wiesz, że... szynszyle są aktywnie głównie wieczorem i w nocy? -

szynszyle są aktywnie głównie wieczorem i w nocy?




Witamy na FORUM SZYNSZYLE


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Fasola zwykła

zioła-właściwości fasola strączkowe

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_Mausi_*

Gość_Mausi_*
  • Gość

Napisano 29 kwiecień 2015 - 13:09

Fasola zwykła (Phaseolus vulgaris):


Stosowana część rośliny: strąki fasoli pochodzące z fasoli o białych kwiatach (owocnia fasoli).

Skład: arginina i inne aminokwasy, flawonoidy, substancje mineralne, wśród nich kwas krzemowy, glukokinina, sole mineralne (sodu, potasu, krzemu, chromu).

Działanie: słabe działanie moczopędne, które zostało potwierdzone również w doświadczeniach na zwierzętach. Minimalne obniżenie poziomu cukru.

Zastosowanie i zalecenia: jako łagodny preparat moczopędny; wspomagająco w leczeniu dolegliwości związanych z oddawaniem moczu. Mimo wątpliwego działania przeciwcukrzycowego i jedynie lekkiego działania moczopędnego ekstrakty z tego surowca występują w preparatach złożonych, głównie środkach moczopędnych, preparatach wspomagających przemianę materii, sporadycznie także w preparatach przeciwcukrzycowych.

Działania niepożądane: nie są znane.

UWAGA!!!:

Instytut Farmakologii i Toksykologii Weterynaryjnej w Zürich podaje roślinę Phaseolus vulgaris jako toksyczną!:

Trująca część rośliny: cała roślina, przede wszystkim surowe fasolki.

Stopień toksykologiczny: silnie trująca – oznaki zatrucia po spożyciu małych ilości roślin (stark giftig - Vergiftungssymptome nach Aufnahme kleiner Pflanzenmengen.)

Główne substancje czynne: lektyny (fitoaglutynina, fazyna, toxalbumina), inhibitory trypsyny, taniny, cyjanogenne glikozydy (do 2 mg/100g). Lektyny są niszczone przez gotowanie 15-20 minut przy 100 °C.

Mechanizm działania: uszkodzenie śluzówki jelita cienkiego a przez to zakłócenie absorpcji, ograniczenie aktywności enzymów w śluzówce jelita i przez to zdolności trawiennych, zmiany flory jelitowej. Po długotrwałym przyjmowaniu nieodwracalne uszkodzenie śluzówki jelita.

Dawka toksyczna:

Świnie: 300 g na dzień (20% w racji) surowych fasolek ogrodowych, zaburzenia już przy znacznie mniejszych dawkach prawdopodobne.
Bydło: 500 g na dzień surowych fasolek ogrodowych.

Symptomy kliniczne: niechęć do jedzenia aż do odmowy pokarmu, biegunka. 
W ciężkich zatruciach: krwotoczne nieżyty żołądka, toniczno-kloniczne drgawki, toksyczny porażenie jelita cienkiego, przypadki śmierci.
Świnie: zahamowanie wzrostu, utrata wagi, biegunka.

Bibliografia: http://forum-szynszy...ch-właściwości/


  • 0





Zobacz podobne tematy z jednym lub większą ilością słów kluczowych: zioła-właściwości, fasola, strączkowe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych