Skocz do zawartości

Czy wiesz, że... dobrym sposobem na rozładowanie energii jest karuzela? -

dobrym sposobem na rozładowanie energii jest karuzela?




Witamy na FORUM SZYNSZYLE


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Witamy na FORUM SZYNSZYLE!

Zaloguj się lub zarejestruj aby w pełni korzystać z zasobów forum.

Jeżeli miałaś / miałeś konto na starym forum koniecznie zajrzyj tu: LISTA SPRAW PO MIGRACJI
 
Guest Message by DevFuse

- - - - -

Nagietek lekarski

zioła-właściwości nagietek

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Gość_Mausi_*

Gość_Mausi_*
  • Gość

Napisano 29 kwiecień 2015 - 18:39

Nagietek lekarski (Calendula officinalis):

Stosowana część rośliny: kwiaty nagietka lekarskiego, brzeżne (języczkowe) bez dna kwiatostanowego, w formie pełnej, uprawnej, zbierane od czerwca co września.

Skład: pentacykliczne alkohole triterpenowe (mono-, di- lubi triole), wolne lub tworzące estry z kwasem octowym lub wyższymi kwasami tłuszczowymi. Wśród związków triterpenowych duże znaczenie mają przede wszystkim faradiol i monoester faradiolu; saponiny triterpenowe (mono- lub bisdesmozydy kwasu oleanolowego), określane jako saponozydy bądź kalendulozydy A-F; flawonoidy (glikozydy izoramnetyny i kwercytyny); karotenoidy; β-karoten, a w kwiatach o pomarańczowej barwie również likopen, ksantofil; olejek eteryczny z seskwiterpenem, głównym składnikiem α-kadinolu; ramnoarabino- i arabinogalaktany jako polisacharydy rozpuszczalne w wodzie; oprócz tego kumaryna, poliiny i kwasy fenolowe.

Działanieprzeciwzapalne, pobudzające ziarninowanie i ogólnie przyspieszające gojenie się ran przy użyciu miejscowym. Udowodnione zostały przeciwbakteryjne właściwości olejku eterycznego, natomiast nie potwierdzono w sposób jednoznaczny wpływu karotenoidów na pobudzenie ziarninowania. Polisacharydy odznaczają się działaniem immunostymulującym. Nie istnieją też żadne najnowsze dowody na spazmolityczne, przeciwzapalne i żółciotwórcze właściwości naparu z nagietka.

Zastosowanie i zalecenia: do stosowania wewnętrznego jako herbatka. Do celów zewnętrznych można użyć wyciągu wodnego na trudno gojące się rany, wysypki, bądź do płukania i przemywania gardła. Kwiat nagietka jest często składnikiem gotowych herbatek ziołowych, jednak najczęściej traktowany jest jako surowiec ozdobny. Popularna w medycynie ludowej maść z nagietka na bazie smalcu wieprzowego nie jest godna polecenia, ponieważ ma krótki okres trwałości, jeśli nie wzbogacono jej substancjami konserwującymi. Nagietek jest składnikiem niezliczonej ilości kosmetyków (kremy, toniki, mleczka, balsamy). Najgorzej jest wtedy, gdy do kosmetyków trafiają wyciągi z nagietka sporządzone na parafinie, wazelinie lub glikolu. Nie zawierają one pożądanych składników czynnych, a samo podłoże robi więcej szkody niż pożytku. Ponadto zawartość takiego wyciągu jest często zbyt mała, aby przyniosła jakiekolwiek korzyści dla skóry. Wyciągi olejowe z kwiatów służyły dawniej do barwienia masła.

Działania niepożądane: nie są znane; w nagietku nie stwierdzono żadnych laktonów seskwiterpenowych.

Bibliografia: http://forum-szynszy...iwości/?p=70191


  • 0





Zobacz podobne tematy z jednym lub większą ilością słów kluczowych: zioła-właściwości, nagietek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych